Kan du arrangere private spill på fotball-VM?

Det er snart VM i fotball igjen og da kommer spørsmålene fra fotballinteresserte nordmenn: Er det lov å arrangere private tippekonkurranser på utfallet av fotball-VM?

Svaret er nei. I Norge er det kun Norsk Tipping som har tillatelse til å tilby pengespill om sportsresultater. På samme måte som Norsk Rikstoto er alene om å ha tillatelse til hestespill.

Men det finnes unntak. Du kan for eksempel arrangere tippekonkurranser om utfallet av fotball-VM dersom det er gratis å delta, for da er det ikke et pengespill.

Fotball-VM engasjerer

Fotball-VM engasjerer mange, inkludert meg selv. Jeg husker mange høydepunkter fra fotball-VM i Spania i 1982. Den gang var jeg ti år. Alle som husker mesterskapet glemmer ikke magiske Brasil med Zico i spissen, semifinalen mellom Frankrike og Vest-Tyskland, tidenes raskeste VM-mål av Bryan Robson eller VM-kongen Paolo Rossi?

I år sitter mange på ny med store forventninger til VM og til sine favorittlag, både barn og voksne. Hvem blir Russland-VM sin topscorer? Hvem vinner? Lykkes endelig Messi osv.

Spillinteressen øker

Vi vet at store fotballmesterskap øker interessen for å spille og ulike redaksjoner oppfordrer gjerne leserene til å tippe utfallet av mesterskapet.  Når det nærmer seg avspark i Russland dukker det opp forslag om å tippe utfallet av fotball-VM på flere arbeidsplasser, i ulike organisasjoner eller vennekretser.  Vi får spørsmålene om dette er lovlig hver gang det nærmer seg et nytt mesterskap.

Men svaret fra oss er fortsatt det samme. Bare Norsk Tipping kan formidle spill i forbindelse med idrettskonkurranser etter norsk lov. Loven er også klar på at pengespill skal foregå i trygge rammer. Spillemonopolet skal beskytte sårbare grupper mot å bli spilleavhengige og gi mest mulig tilbake til norsk frivillighet, idrett og kultur.

Gratiskonkurranser er lov

Men som sagt innledningsvis, det er lov å arrangere tippekonkurranser dersom det er gratis å delta. Om et av de tre vilkårene i lotteriloven: innskudd, gevinst eller tilfeldig utfall er borte, så er det ikke et lotteri eller pengespill.

For min egen del skal jeg inngå et lite veddemål med min sønn. Vi har begge konkurranseinstinktet inntakt. Vinneren får en softis, heder og ære. Far betaler uansett vinner. Det blir bra!