I fjor markerte Sorgenfri 10 års-jubileum. Det er et gatemagasin som utgis i Trondheim.

Hva er et gatemagasin?

Et gatemagasin er et magasin som blir solgt av mennesker på gata. Halvparten av utsalgsprisen går til selgeren. Det gir inntekt, slik at selgeren ikke skal måtte ty til andre tiltak. Og ikke minst, det skaper menneskeverd.

Gatemagasin oppstod først i utlandet. Mange har sikkert møtt på selgere i storbyer, enten det nå er Augustin i Østerrike eller The Big Issue i England. Og selgerne er trivelige, enten de står i nedgangen til U-bahn-stasjonen på Reumannsplatz eller utenfor bokhandelen Foyles i Charing Cross Road. London. Da er det som oftest «auf wiedersehen» og «cheers, mate».

Sorgenfri

Sorgenfri er organisert som en stiftelse, og er blant de eldste gatemagasinene i Norge med en fartstid på 11 år. Flere av utgiverne av gatemagasiner har ikke hatt noe lett økonomisk liv. Takket være ildsjeler, skribenter som bidrar gratis, og eksempel på huseier som leier ut til sympatisk betingelse går det rundt, til beste for formålet.

Inspirasjon fra låt

Navnet Sorgenfri er hentet fra DumDum Boys låt med samme navn. Adresseavisen skrev at artistene Andreas Elvenes, Truls Lorentzen og Trond Wiger flettet den inn på slutten av Carl Michael Bellmanns vise «Märk hur vår skugga», da de opptrådte under feiringen. Og når Sorgenfri nå har gitt ut jubileumsbok, og den skulle ha navn? Da ble «Gatelangs» det naturlige valget. Navnet er selvforklarende, i tillegg til musikkreferansen fra DumDum Boys sin låt «tynn tråd».

Les om hvordan man oppretter en stiftelse her.

Les også om stiftelse eller forening som driftsform her.