Høstferien nærmer seg og mange tusen barn og unge gleder seg ferie og leksefri. Fritid er spilletid for mange barn. Foreldrene er kanskje på jobb i deler av ferien og det er vanskelig å ha full oversikt over hva barna gjør hjemme. 

Guttungen på åtte år har spart penger til FIFA 19 som lanseres på Playstation i dag. Han har sendt med meg sparepengene, slik at jeg kan kjøpe spillet på vei hjem fra jobb. Forventningene er store og denne helgen kan det nok tenkes at han ønsker å spille ekstra mye. Hvordan kan vi bli enige om noen spilleregler?

Meningsløst tidsfordriv?

Tidligere ble dataspill sett på som menigsløst tidfordriv av mange. Fremdeles er det nok en del som mener dette, selv om spill er blitt en del av de unges digitale hverdag både hjemme, blant venner og på skolen. Både foreldre og skolen er enige om at det ligger store muligheter for læring og utvikling i spill. Selv om spill i all hovedsak gir gode opplevelser, underholdning og læring, så opplever flere foreldre konflikt i hjemmet som følge av spill. Hva er grunnen til denne konflikten?

Først og fremst handler det om at spillingen går ut over andre fritidsaktiviteter og gjøremål. Åtte av ti foreldre mener dataspill tar tid fra andre gjøremål og tre av ti foreldre opplever konflikt i hjemmet på grunn av tidsbruk på dataspill.

Når blir spill et problem?

Enkelte foreldre er bekymret for om barna spiller for mye, eller om de spiller spill de ikke bør spille. Noen er bekymret for at spillingen skal få økonomiske konsekvenser, da flere spill som i utgangspunktet er gratis tilbyr kjøp i spillet. Det er ikke rart.

Mange barn og unge spiller mye, men for de færreste utvikler spillingen seg til et problem. Derfor er det nyttig å skille mellom storspilleren og problemspilleren.

  • Storspilleren har et lidenskapelig forhold til spill og kan spille flere timer daglig uten at hobbyen virker forstyrrende på livet ellers.
  • Det som kjennetegner problemspilleren er at spillingen blir tvangsmessig til hinder for skole, familie og det sosiale livet med venner.

Les mer om når varsellampene bør lyse på nettsiden Snakk om spill.

Engasjer deg i barnas spilling

Jo tidligere foreldre blir engasjert i barnas spilling, jo enklere vil det være å se hvilke spill som er greit å spille, hvilke aldresgrenser som gjelder og hvordan du kan begrense kjøp i spill. Du vil også bedre kunne vurdere hvor mye det er greit å spille og kunne se om barnet får problem med spill.

Foreldre lurer ofte på hvor mye det er normalt å spille. Det er du og din familie som må avgjøre hva dere synes er greit. Spill med barna, engasjer deg og lytt. Snakk gjerne også med andre foreldre om hva de gjør. Slik får du kunnskap og digital dømmekraft til å sette fornuftige grenser.

Snakk om spill

Nøkkelen til å redusere de negative konsekvensene ved spill, og å øke de positive er med andre ord at foreldre setter seg inn i barnas spillehverdag. Ved å involvere deg tidlig, snakke med barna om deres spillevaner og sette grenser, kan konfliktnivået reduseres. Undersøkelser viser at foreldre som er aktivt involvert i barnas spillehverdag, opplever mindre konflikt som følge av spill. Foreldre som involverer seg tidlig, får også bedre oversikt ettersom barna blir eldre.

Aldersgrenser på spill

Funn  fra Medietilsynets barn- og medier undersøkelse viser at mange barn spiller spill med 18-års aldersgrense. 25 prosent av barna i alderen 9-11 år og 52 prosent av barna i alderen 12-14 år har spilt spill som ikke er anbefalt for barn. Dette tyder på at mange foreldre ikke vet hva barna spiller, andre foreldre gir etter for press fra barna som sier at andre barn får lov. Det kan være vanskelig å vite hvilke spill som passer ditt barn, og mange barn og unge har lyst å spille spill med høyere aldersgrense. Medietilsynet og Lotteritisynet som står bak kampanjen Snakk om spill anbefaler at aldersanbefalingene blir fulgt.

Grensen mellom dataspill og pengespill viskes ut

Flere foreldre har opplevd at barn har brukt tusenvis av kroner på spill, som i utgangspunktet var gratis. I mange populære spill kan du kjøpe mer innhold i spillet. Selskapene bak spillene tilbyr å kjøpe gjenstander og effekter underveis i spillet, slik at spilleren lettere kan nå et høyere nivå og få en bedre spillopplevelse. Gratisspill kan bli dyrt om ikke foreldre er bevisst på dette og gjør sine forholdsregler. Snakk med barnet om dette og bli enige om regler for hvordan familien skal forholde seg til tilbud om kjøp når en spiller. Begrens også muligheter til å kjøpe ved å sette innstillinger i spillet eller på telefonen.

En annen bekymring er at skillet mellom dataspill og pengespill viskes ut. Du har gjerne hørt om loot boxes? En loot box er en innebygd forundringspakke som kan dukke opp i noen dataspill. Pakken kan inneholde tilfeldige belønninger som kan brukes i spillet. Belønningene kan blant annet bestå av gjenstander, spillvaluta og kosmetisk oppdatering. Loot boxes kan komme i mange varianter, og det vil variere om den kan klassifiseres som gambling eller ikke i følge Forum for spilltrender. Lotteritilsynet har sammen med 15 andre internasjonale pengespillmyndigheter signert en erklæring for å uttrykke vår felles bekymring for uklare skiller mellom pengespill og dataspill.

Les også: Å samle på skins kan fort bli en dyr hobby for barn og unge.

Snakk om spill – en nettressurs

Høstferien er rett rundt hjørnet og ferietid er høytid for spill. Nettressursen Snakk om spill er et samarbeid mellom Medietilsynet og Lotteritilsynet. På nettsiden kan du  blant annet teste om barnet ditt spiller for mye, eller hvor flink du som forelder er til å snakke med og engasjere deg i barnas spilling. Nettsiden kan også brukes av skolen til å snakke om spill både i klassen og på foreldremøte.

Spill er en unik kilde til engasjement, læring og underholdning. Så før høstferien kommer og mobilskjermer, PC-er og spillkonsoller lyser opp de tusen hjem, vil vi anbefale at du leser deg opp på hva som er lurt å gjøre. Slik kan vi utnytte de gode sidene ved spill og redusere de dårlige.

Selv skal jeg sette meg ned og spille FIFA 19 med min sønn i kveld. Det blir kvalitetstid. Og så skal vi snakke litt ekstra om spilleregler, og passe på at vi bruker tid på andre aktiviteter.