Mange jusstudenter kjenner på litt rastløshet gjennom det lange studieløpet.Utdannelsen har mye obligatorisk undervisning, og utveksling til utlandet blir først mulig på femte studieår. For meg har sommerjobb i Lotteri- og stiftelsestilsynet i Førde, derfor vært en ypperlig mulighet for å nære min utforskertrang: ny by, nye bekjentskap, spennende saksfelt – og litt kapitalopptjening til studenttilværelsen.

Hvorfor anbefaler jeg sommerjobb i Lotteri- og stiftelsestilsynet til andre studenter? Det er en unik sjanse til å bli kjent med hvilke jobbmuligheter som finnes i det offentlige. Du får anledning til å bli kjent med en potensiell arbeidsgiver – og ikke minst, tilsynet blir kjent med deg som arbeidstaker. Ved å være åpen for arbeidsmarkedet i distriktet, kan karrieremulighetene maksimeres. Mange jusstudenter drømmer om advokatyrket. Sommerjobb i sentralforvaltningen kan åpne øynene for hvilke spennende og varierte jobber som finnes i offentlig sektor.

Ops, saken min havnet i nemda

Mitt første møte med juss i praksis, var i Lotteritilsynet i 2013. Lotteriloven, pengespilloven og innsynsbegjæringer var minst like nytt og eksotisk som eget kontor, avdelingsmøter, fredagskaffe og trening i arbeidstiden.  Jeg ble innlemmet i «Team Marknadskontroll», og fikk i oppgave å gjennomgå et titalls blader og magasiner, for å vurdere om de inneholdt ulovlige konkurranser. En post-it lapp med påskrift «tilsynsarbeid pågår» ble hengt opp på glassdøren min for å unngå spekulasjoner om hvorfor sommervikaren leste ukeblader dagen lang.

Med lotterilovens tre vilkår som mantra, bladde jeg meg gjennom stabelen:

  • Gir konkurransen gevinst? Check
  • Deltar en mot innskudd? Check
  • Vil erverv av gevinst være en følge av helt eller delvis tilfeldighet? Check

Bingo, da snakker vi «lotteri» i lotterilovens forstand, som kun kan tilbys med tillatelse.

Jeg fikk i stor grad vurdere hvem av spilltilbyderne det skulle opprettes sak mot, og fikk ansvar for å følge opp sakene. I tillegg hadde jeg direkte kontakt utad til publikum via telefon og e-post, som er nokså unikt sammenliknet med mange traineeopphold i advokatfirmaer. Tilliten jeg ble betrodd til å utøve selvstendighet i arbeidet vil jeg trekke frem som en avgjørende faktor for at jeg ble engasjert i arbeidet. Kanskje for engasjert til tider, som for eksempel da jeg spolerte en venns planlagte «bingokveld» på Sommerkvarteret i Bergen, fordi de ikke hadde tillatelse (unnskyld).

Jeg var veldig engasjert og spent da jeg opprettet sak mot et ukeblad på et vanskelig juridisk område. Saken endte opp som en prinsipiell og avklarende avgjørelse hos Lotterinemda, som er den endelige klageinstansen for Lotteritilsynet. I en spalte om poker, publiserte bladet logoen til et pokerforum sammen med teksten «besøk pokerforumet». Pokerforumet er, ifølge seg selv, Norges største nettsamfunn for pokerspillere, og tilbyr pokerspill over nettet. Hvor gikk grensen mellom ulovlig markedsføring av pengespill og redaksjonell omtale av pengespill? Nemda sluttet seg til våre vurderinger, og uttalte at logoen og oppfordringen utgjorde ulovlig markedsføring fordi den var egnet til å fremme omsetningen av pengespill uten tillatelse. Saken er et eksempel på at studenter får jobbe med spennende problemstillinger på tilsynet.

Høyt tempo i Stiftelsestilsynet

De siste tre somrene jeg har jobbet på Stiftelsestilsynet har vært travle. Vikarene tar fatt på en bunke med søknader om nyregistrering av stiftelse, opphør av stiftelse, vedtektsendring eller kapitalendring, for å nevne noe. Telefonen ringer, og jeg må pedagogisk forklare publikum hvordan stiftelsesloven skal forstås. Trodde du at saksbehandlertilværelsen i Førde var rolig og bedagelig, med fredagskaffe og lesing av lokalavisen fra de fine lenestolene i fellesarealene? Nei, her tikker sakene inn for hver kaffeslurk en tar!

Innimellom saksbehandlingen, har jeg fått fordypet meg i spennende temaer. Tilsynet har vært flinke til å finne problemstillinger som både er spennende for studentene og som er nyttige avklaringer for tilsynet. I 2014 så vi på konkurs i stiftelser, og fant ut at manglende kunnskaper om stiftelsesformen hos bobestyrere kan føre til at straffbare forhold, som for eksempel ulovlige utdelinger, ikke følges opp. I 2015 samlet vi store mengder data fra saksbehandlingsarbeid for å analysere hvorfor stiftelser endrer sine vedtekter. Temaet i 2016 var straffbare forhold i stiftelser, og vi fant blant annet ut at de aller fleste av våre anmeldelser til politiet blir henlagt.

Praktisk erfaring med stiftelsesloven er uvurderlig, særlig på grunn av innsikten jeg har fått i selskapsretten. Selskapsretten er et praktisk og nyttig område som de fleste jurister kommer til å arbeide med, enten som advokat eller i det offentlige.

På fritiden

Og hva gjør man ellers på i Førde? Årets sommervikarer blir gjerne en sammensveiset gjeng. Vi besøker quizen på utestedet Pikant og bader når været tillater det. Tempoet i Førde er rolig og bedagelig, og på de mange fjelltoppene finner du fort roen. Det lokale yogastudioet i sentrum vil gjøre oppholdet ditt i Førde enda mer zen. Førde befinner seg også midt i det vakre Vestland, og den storslåtte naturen med fjell og fjorder lokker frem turisten i meg. La gjerne lokale festivaler være utgangspunktet for din Vestlandsturné, og oppdag ny musikk og sjarmerende bygder i naturskjønne omgivelser.

Jeg kan absolutt anbefale studenter  å søke sommerjobb i Lotteri- og stiftelsestilsynet! Du vil møte gode kollegaer, et solid fagmiljø og varierte arbeidsoppgaver.