At midler har et beslagsforbud, betyr at kreditorer ikke kan ta disse midlene for å betale gjeld du har til dem. Midlene kan du ha fått både som arv og gave. På denne siden forklarer vi hvordan du kan søke om å gjøre endringer i, eller oppheve, et beslagsforbud.
Hvem kan søke?
Både den som har fått, og den som har gitt midlene med beslagsforbud, kan søke om å endre eller oppheve beslagsforbudet. Tillitsmannen, en advokat eller andre med fullmakt fra eier eller giver, kan gjerne hjelpe til med å utforme og sende inn søknaden.
Hva er et beslagsforbud?
Hvis du får midler gjennom arv eller gave, kan giveren ha lagt et beslagsforbud på alt eller noe av midlene. Midlene kan for eksempel være penger, eiendom eller løsøre. Beslagsforbudet betyr at de du skylder penger (kreditorene), ikke får tilgang på midlene når de skal kreve inn gjeld. Du kan heller ikke bruke midlene til å betale gjeld til kreditorene.
Beslagsforbudet kan gjelde gammel gjeld (gjeld du hadde før du fikk midlene) eller ny gjeld (gjeld du har opparbeidet deg etter at du fikk midlene). Det er opp til den du har fått eller arvet midlene av, å bestemme hvor omfattende beslagsforbudet skal være.
Eksempel på beslagsforbud:
Du har mottatt 250 000 kroner i arv fra ei tante. I testamentet har tanta di bestemt at arven skal være underlagt et beslagsforbud for gammel gjeld. Du kan derfor ikke bruke arven til å betale gjeld som du hadde før tanta di døde. Avkastningen av arven kan likevel brukes fritt av deg, hvis ikke tanta di har bestemt noe annet. Arven blir stående på en bankkonto i ditt navn, men kontoen forvaltes av en tillitsmann.
Eksempel på beslagsforbud:
Du har mottatt en eiendom som gave fra en bestefar. I skjøtet har bestefaren din bestemt at eiendommen er underlagt et beslagsforbud for både gammel og ny gjeld. Det betyr at du kan bruke eiendommen som du vil, men du kan ikke selge eller pantsette den, og ingen kreditorer kan ta utlegg i eiendommen eller kreve at den blir tvangssolgt.
Du kan søke Stiftelsestilsynet om å endre eller oppheve beslagsforbudet. Hvis søknaden blir godkjent, kan vi
- endre beslagsforbudet, for eksempel slik at du får en fast månedlig utbetaling av midlene, som du kan bruke fritt
- oppheve beslagsforbudet helt eller på deler av midlene
Søker du om å gjøre endringer? Da må midlene forvaltes av en tillitsmann
For at du skal kunne søke om å endre et beslagsforbud, må det være oppnevnt en tillitsmann. Du trenger ikke å ha en tillitsmann hvis du skal søke om å oppheve beslagsforbudet.
Giveren av gaven/arven skal i utgangspunktet oppnevne tillitsmannen, men det er ikke alltid dette er gjort. Hvis det er oppnevnt en tillitsmann allerede, står det i grunnlagsdokumentet (gavebrevet, skjøtet eller testamentet).
Er du usikker på om det er oppnevnt en tillitsmann for midlene, kan Stiftelsestilsynet prøve å hjelpe deg.
Er det ikke oppnevnt en tillitsmann for midlene og du skal gjøre endringer? Søk om å oppnevne tillitsmann her før du går videre.
Tillitsmannens oppgaver er å forvalte og føre tilsyn med midler med beslagsforbud i tråd med bestemmelser i grunnlagsdokumentet og loven.
Slik søker du
Skaff den nødvendige dokumentasjonen
Nedenfor har vi listet opp dokumentene du må legge ved søknaden. Trykk på overskriftene for å se hva dokumentene må inneholde.
Dokumentet kan for eksempel være testament, gavebrev, skjøte eller avtale som viser at det er lagt et beslagsforbud på midlene.
Uttalelsen skal inneholde den som opprettet beslagsforbudet sitt syn på søknaden. Er denne personen død, må du i stedet hente inn uttalelse fra slektninger eller nærstående av personen.
Er det ikke mulig å innhente en uttalelse, må du i stedet forklare hvorfor.
Tillitsmannen skal si sin mening om søknaden.
(Søker du om å oppheve beslagsforbudet og det ikke er oppnevnt en tillitsmann, stilles det ikke krav om at det først skal oppnevnes en tillitsmann.)
Minst ett av vilkårene under må være oppfylt for at beslagsforbudet skal kunne endres/ oppheves:
- Formålet med beslagsforbudet er ikke mulig å etterleve.
- Beslagsforbudet er åpenbart unyttig.
- Beslagsforbudet er i strid med hensikten som ble lagt til grunn for beslagsforbudet.
- Beslagsforbudet er uheldig eller åpenbart ufornuftig.
De fullstendige vilkårene står i stiftelsesloven § 46 første ledd (lovdata.no). Merk at ordlyden i paragrafen sier «stiftelser», men reglene gjelder også beslagsforbud.
Vi legger stor vekt på begrunnelsen din når vi vurderer søknaden. Det siste skatteoppgjøret ditt må alltid legges ved søknaden. Er det andre dokumenter som kan underbygge begrunnelsen, må du legge ved dette også.
Send inn søknaden
Du kan sende inn søknaden per post eller e-post. Av hensyn til sikkerhet og personvern anbefaler vi at du sender inn søknaden din som post.
Send søknaden din til:
- postadresse: Stiftelsestilsynet, postboks 800, 6805 Førde
- e-post: postmottak@lottstift.no
Hva skjer etter at du har søkt?
Når vi har behandlet søknaden, får du et vedtak der du får vite om søknaden er godkjent eller avslått:
- Godkjent søknad: Hvis søknaden gjelder oppheving, får du et vedtak som sier at søknaden er godkjent, og at vi opphever beslagsforbudet.
- Avslått søknad: Du får et vedtak med begrunnelse for avslaget og informasjon om muligheten til å klage.
Hvis søknaden har mangler som gjør at vi ikke kan behandle den, tar vi kontakt med deg og ber om det som mangler. Hvis du ikke sender inn dokumentasjonen eller opplysningene som vi har spurt etter, kan søknaden bli avvist. I så fall får du et brev der vi forklarer hvorfor vi har avvist søknaden. Du kan søke på nytt.
Har du spørsmål?
Hvis du er usikker på hva du skal legge ved av dokumentasjon eller har andre spørsmål om å endre eller oppheve beslagsforbud, anbefaler vi at du leser de fullstendige veiledningene nøye. Har du fortsatt spørsmål, kan du kontakte oss for råd og veiledning.
Gjeldende regelverk
- Omdanning av beslagsforbud er regulert av dekningsloven § 3–5 (lovdata.no).
- Tillitsmannens oppgaver er regulert av kapittel 3 i dekningsloven og av forskrift om tillitsmannens regnskapslikt ved forvaltningen av beslagsfrie midler (lovdata.no).