I 2025 trer DNS- blokkering i kraft, og da kan nettsteder som ikke har lov til å tilby pengespill i Norge bli blokkerte.
Vi har nå sendt forhåndsvarsel til internettilbydere om at vi vurderer å blokkere 70 nettsteder med ulovlige pengespill. Det er internettilbyderne som står for selve blokkeringen, mens vi vedtar hvilke nettsteder som skal blokkeres. Disse vedtakene kommer vi til å gjøre om noen uker, og da starter blokkeringen.
5 av 10 nordmenn vet ikke eller er usikre på hvilke selskaper som har lov å tilby pengespill i Norge og ikke. Det betyr også at mange ikke vet om risikoen de tar når de spiller hos de ulovlige selskapene. Disse spillene har høyest risiko for spilleproblemer. De er designet for at du skal spille mer, og de har ikke den samme beskyttelsen som lovlige spill, som for eksempel maksimale tapsgrenser.
Det er også slik at du risikerer å ikke få gevinsten din dersom du spiller disse spillene, fordi norske banker skal stanse innsats og gevinst til og fra ulovlige selskaper.
Hva er DNS- blokkering?
Kort fortalt betyr DNS-blokkering at du får opp en melding om at nettstedet ikke er tilgjengelig i Norge, fremfor å komme til spillsiden du forsøkte å gå inn på. For å beskytte deg som spiller har Stortinget vedtatt at ulovlige pengespillsider skal blokkeres. Vår rolle er å ha tilsyn med hvilke nettsteder som skal blokkeres og å pålegge internettilbyderne å blokkere disse sidene.
Her kan du se en oversikt over hvilke selskaper som har lov å tilby deg spill.
Varsel om blokkering av nær 70 nettsteder
I februar 2025 har vi sendt forhåndsvarsel til internettilbyderne om at vi vurderer å blokkere nær 70 nettsteder. Det er internettilbyderne som skal gjøre blokkeringen rent teknisk, og vi i Lotteritilsynet som gjør vedtak om hvilke sider som skal blokkeres.
Forhåndsvarselet er sendt i kopi til selskapene bak de ulovlige spillsidene . Varselet inkluderer sider der spillerne kan bruke skins og robux som valuta for å spille.
Selskapene kan fortsatt unngå blokkering om de retter seg etter norsk lov. Om noen uker kommer vi til å gjøre vedtak om hvilke nettsider som skal blokkeres. Det er da selve blokkeringen skjer.
Da vil du få opp en melding om at nettsiden er blokkert, dersom du prøver å gå inn på en av disse sidene. Det betyr ikke at du har gjort noe ulovlig, og vi får ikke tilgang til noen opplysninger om deg.
Det er mange ulovlige selskaper som opererer i Norge, og det kommer til nye. Det betyr at du kan oppleve at spillsiden til en ulovlig aktør ikke er blokkert.
Vi kommer til å legge ut lister over hvilke nettsteder som er blokkerte her på denne nettsiden.
Tidslinje for prosessen med DNS- blokkering
- Høsten 2024 startet vi tilsyn, og sendte informasjonsbrev til nær 50 selskaper om at nettstedene deres risikerte å bli blokkerte i 2025. Dette gjaldt rundt 100 nettsteder.
- Flere av selskapene rettet seg etter norsk lov etter at vi informerte om DNS- blokkering. Noen har valgt å blokkere nettstedet sitt for spillere i Norge, og noen har gjort endringer som gjør at nettstedet ikke lenger er i strid med norsk lov.
- I februar 2025 har vi sendt forhåndsvarsel til internettilbydere om at vi vurderer å blokkere nær 70 nettsteder.
- Våren 2025 kommer vi til å gjøre vedtak om hvilke nettsteder som skal blokkeres. Vi sender vedtakene til internettilbyderne, og da blir sidene blokkerte.
Har du tips om nettsider vi bør blokkere?
Send oss gjerne tips dersom du mistenker at en nettside tilbyr ulovlige pengespill. Du kan tipse oss anonymt.
Hvilke sider blir blokkerte?
Mange spillselskaper tilbyr og markedsfører pengespill i Norge selv om de ikke har lov til det.
For å unngå DNS- blokkering må spillsiden ikke være rettet mot det norske markedet. Vi gjør en konkret vurdering, der vi blant annet vektlegger dette:
- om spillsiden tilbyr norsk som språk
- om spillsiden tilbyr norsk valuta
- om selskapet bak aktiviteten er norsk eller har tilknytning til Norge, for eksempel med norsk adresse
- om spillsiden blir markedsført i norske kanaler
- om det er brukt norske personer i markedsføringen
- om overskudd fra spilleaktiviteten øremerkes norske organisasjoner
- om spillsiden viser til norske hjelpetilbud
- om spillselskapet aktivt forsøker å omgå betalingsformidlingsforbudet, altså at norske banker skal stoppe overføring av innsats og gevinst til og fra ulovlige selskaper.
Les også: Mange selskaper opererer fra utlandet, men gir inntrykk av at de er norske.
For spillselskaper som vil trekke seg ut av Norge
Flere store spillselskaper har allerede startet prosessen med å trekke seg ut av det norske markedet.
Dersom et spillselskap vil trekke seg ut av det norske markedet må de oppfylle flere vilkår. Det er ikke nok å bare endre språk på nettsiden til engelsk. Vi veileder selskaper som vil slutte å tilby pengespill i Norge ulovlig.