Se hvordan du går fram for å redusere grunnkapitalen i stiftelsen.
Dersom en stiftelse vil redusere grunnkapitalbeløpet som står i vedtektene, må dere følge særreglene som gjelder i stiftelsesloven. Loven gir en avgrensing i styrets muligheter til å redusere grunnkapitalen.
Kapitalendring i alminnelige stiftelser
For en alminnelig stiftelse, altså en stiftelse som ikke er registrert som næringsdrivende, er det ikke avgrensinger i loven når det gjelder å dele ut penger fra grunnkapitalen. Men det kan være avgrensinger i vedtektene. Dersom det står i vedtektene at grunnkapitalen er bundet, eller det på annen måte er i strid med oppretterens forutsetninger, må styret først søke om omdanning av vedtektene før de kan vedta å sette ned grunnkapitalen.
Står det ikke noe om en slik avgrensing i vedtektene, kan styret vedta å redusere grunnkapitalen. Dette vedtaket må ikke være i strid med formålet til stiftelsen, vedtektene eller oppretterens forutsetninger for øvrig.
Les mer om tolking av vedtekter her.
Når dere har vedtatt å redusere grunnkapitalen må dere sende melding om dette til Stiftelsestilsynet innen seks uker.
Send melding om kapitalendring
Meldingen sender dere herLast ned en veiledning for kapitalendring.
Se eksempel på styreprotokoll ved nedsetting av egenkapital.
Kapitalendring i næringsdrivende stiftelser
I næringsdrivende stiftelser er grunnkapitalen bundet etter loven. Det betyr at stiftelsen ikke kan dele ut penger dersom stiftelsen sin egenkapital ikke er høyere enn grunnkapitalen. Sitter du i styret i en næringsdrivende stiftelse må dere kontakte Foretaksregisteret ved spørsmål om å nedsettelse av grunnkapitalen.
Dersom det går frem av vedtektene at deler av annen egenkapital enn grunnkapitalen er bundet, må dere vurdere om dere må søke om å få endret vedtektene, slik at dere kan bruke av denne kapitalen framfor av grunnkapitalen. Søknad om å endre vedtektene sender dere til Stiftelsestilsynet.
Har du fremdeles spørsmål? Gå til spørsmål og svar.