– Terskelen for å ha tilsyn med norske bankers praksis for å hindre ulovlig pengespill vil bli lavere, varsler seniorrådgiver Silje Sægrov Amble.

Lotteritilsynet har gjort tilsyn blandt 37 norske banker for å sjekke om bankene hindrer transaksjoner til og fra ulovlige pengespill. Tilsynet viser at bankene kan bli langt bedre til å håndheve betalingsformidlingsforbudet.

Portrettbilde av kvinne i kontorlokale.
SIlje Sægrov Amble er seniorrådgiver jurist i Lotteritilsynet.

– Tilsynet viser at norske banker ikke reagerer raskt nok når Lotteritilsynet har gjort vedtak mot en betalingsformidler. Vi vil slå raskere ned på slike brudd på lovverket fremover, varsler Sægrov Amble.

Raskere handling

Det er et betydelig antall transaksjoner som går gjennom fra det tidspunktet bankene har fått vedtaket, til bankene stopper transaksjonene. Lotteritilsynet håndhever forbudet mot betalingsformidling.

– Det er viktig å stoppe pengestrømmen til og fra ulovlig spillselskap i Norge, fordi spillene har den største risikoen for å skape problem for spilleren. Mange pådrar seg blant annet stor gjeld ved å spille hos ulovlige selskap.

Lotteritilsynet skriver i tilsynsrapporten at det forventes at bankene i løpet av en arbeidsdag skal ha på plass en ordning som stopper slike ulovlige transaksjoner etter vedtaket er gjort av Lotteritilsynet.

Unngå å øke problemene

En undersøkelse som er gjort samtidig med banktilsynet viser at noen banker jobber godt med forbudet, men at flere banker gjør for lite. Det gjelder særlig kundekontakt.

— Bankene er ofte de første som ser at en kunde spiller hos et ulovlig spillselskap og kan ha spillegjeld. Da er det viktig at bankene reagerer for å ikke bidra til å øke problemene hos spilleren, sier Sægrov Amble.

Ett av flere tiltak

Sægrov Amble understreker at betalingsformidlingsforbudet er ett av flere tiltak for å hindre at pengespillere får problemer.

– Vi ser likevel at noen banker er for treige, men det vil vi få fart på i fortsettelsen, sier Sægrov Amble.