Norsk Rikstoto

Norsk Rikstoto har konsesjon til å tilby totalisatorspill i Norge. Totalisatorspill er det samme som pengespill ved veddeløp. Spillerne satser penger på en eller flere hester, og en datamaskin (totalisator) regner ut odds på grunnlag av hvor stor del av totalinnsatsen som er satset på hver hest. Norsk Rikstoto betaler en årlig totalisatoravgift til staten på 3,3 prosent av totalomsetningen.

Stiftelsen Norsk Rikstoto driver ulike totalisatorspill på 11 norske travbaner og Øvre Galoppbane. Det er bare Norsk Rikstoto som har lov å tilby totalisatorspil i Norge.

Forskrift om totalisatorspill skal sikre at totalisatorspillet foregår i trygge former under offentlig kontroll, med sikte på å forebygge negative konsekvenser av spillet. Lotteritilsynet fører tilsyn med totalisatorvirksomheten.

Tilsyn med Norsk Rikstoto

Lotteritilsynet har delt tilsynsvirksomheten inn i fire hovedområder.

  • Ansvarlig spilltilbud
  • Formidling og markedsføring
  • Hvitvasking
  • Spill og spillproduksjon

Norsk Rikstoto har ansvar for at spilltilbudet er ansvarlig. De skal ha tiltak for å forebygge, oppdage og reagere mot uheldig spilleadferd, som obligatoriske grenser for spillebeløp, ekskludering fra spill, spillepauser, utestenging og totalgrenser for spill/tap.

Formidling omfatter salg og betaling med mer av Norsk Rikstoto sine spill gjennom elektroniske kanaler, internett, mobil, kommisjonærer og totalisatorbaner. Markedsføring gjelder annonser, film, bannere, kommisjonærmaterial, TV- og radioreklame med mer av Norsk Rikstoto sine spill og profilering av virksomheten.

Hvitvasking skjer når noen prøver å få penger som kommer fra ulovlig aktivitet til å se ut som de kommer fra lovlig aktivitet.

Spill og spillproduksjon omfatter alle spill som Norsk Rikstoto tilbyr og regler knyttet til de enkelte spillene, som for eksempel innsats, gevinst, premie og spillkvittering.  Klage og protestbehandling, og andre spørsmål knyttet til spillene ligger også til dette området.

Vinnerutvelgelse gjelder håndtering og system av alle spilltransaksjoner og løpsresultat.
Premieberegning omfatter omsetning, premiedel og fordelingsregler.

Regelverk knyttet til området

Les om tilsynsmetodikken vår.

Tilsynsrapporter i PDF

2020:

2019:

2018:

2017:

2016:

2015:

2014:

2013: