For mange er pengespill både underholdende og hyggelig. Likevel viser undersøkelser at mange tusen nordmenn mister kontrollen og utvikler store pengespillproblemer.

Hva er spilleproblem?

Spilleavhengighet er når du ikke lenger har kontroll over spillingen din. Hvis du har spilleproblemer vil du fortsette å spille selv om konsekvensene av spillingen kan føre til store personlige, økonomiske og sosiale problemer.

Det er lett å gjøre alt for å skjule konsekvensene av spillingen, og slik blir den en skjult avhengighet. Skammen over å spille gjør det for mange vanskelig å søke hjelp eller de søker hjelp sent.

Er du i faresonen? Ta testen.

Hjelpelinjen kan hjelpe deg som har problemer med spill. Her kan du snakke med personer som kan gi deg råd og hjelp, både på telefon, e-post og chat.

Hvor mange har spilleproblemer?

  • 55 000 nordmenn har spilleproblemer, viser en ny undersøkelse Universitetet i Bergen har gjort på oppdrag fra Lotteritilsynet (2019).
  • Dette er en økning fra 34 000 problemspillere i sist undersøkelse gjort i 2015.
  • 122 000 er moderate risikospillere. I 2015 var det 88 000.

Les hele undersøkelsen «Omfang av penge- og dataspillproblemer i Norge 2019»

Hva kjennetegner farlige spill?

Hurtighet: Den viktigste enkeltfaktoren. Altså hvor lang tid det går fra spilleren har satset et beløp, gjennomført spillet, sett utfallet og kan satse på nytt.

I kasinospill kan dette skje på bare tre sekund.

Ingen pauser: Spiller uten pause.

Kreditt: Risikoen stiger om det går an å spille på kreditt.

Live oddsspill: Spilleren kan satse på nytt etter å ha tapt eller vunnet.

Samtalene til Hjelpelinjen domineres av spillere som har fått problem etter spill på utenlandske ulovlige pengespillselskap.

Spill som regnes som lavrisikospill er tallspill som Lotto, Joker og V75. Disse spillene har lang tid mellom innsats og trekning.

Krav til pengespill i Norge

Det er bare Norsk Tipping og Norsk Rikstoto som har lov til å tilby pengespill i Norge. I tillegg har flere frivillige organisasjoner og foreninger med et humanitært eller samfunnsnyttig formål, lov å arrangere lotteri eller bingo.

Myndighetene har likevel bestemt at norske spillere må ha strengere krav til ansvarlighetsverktøy enn ulovlige utenlandske pengespillselskap for å redusere faren for å få spilleproblem.

Hva er ansvarlighetsverktøy?

  • Sette grenser for hvor mye du kan tape.
  • Sette tidsgrenser for hvor lenge du kan spille.
  • Ta en pause når du har spilt en time.
  • Spilleren kan ekskludere seg fra spill i perioder, eller permanent.

I tillegg har Norsk Tipping absolutte tapsgrenser. På de hurtige nettspillene er grensen satt til 10 000 kroner i måneden. De har også en maksimal tapsgrense på 20 000 kroner i måneden for alle spill.

Det er mye penger å tape, men det er også et godt sikkerhetsnett for spillere som mister kontrollen. Du kan ikke spille bort hus og hjem.

De utenlandske ulovlige spillselskapene har ikke de samme krav til ansvarlighet i spillet som gjør at du kan tape store summer på kort tid.