Fem av ti nordmenn vet ikke hvilke pengespill som er lovlige i Norge. For å hjelpe deg å velge rett, har vi lansert spillmerket 

Alle spillselskap som har tillatelse til å tilby pengespill på nett i Norge, skal ha spillmerket på sine nettsider eller spill-apper.  Spill lovlig, se etter merket.

Bilde av Lotteritilsynets merke: Tillat i Norge. Alle spillselskap som har tillatelse til å tilby pengespill på nett i Norge, skal ha merket på sine nettsider eller spill-apper.  Spill lovlig, se etter merket.

I Norge har vi strenge krav til ansvarlige spill for å redusere faren for å få spilleproblem. Samtidig er det mange ulovlige pengespillselskaper som opererer fra utlandet. Selskapene gir inntrykk av at de er norske og tilbyr høyrisikospill uten tillatelse fra norske myndigheter.  Spiller du hos ulovlige spillselskap kan du tape mye penger på kort tid, og du risikerer å ikke få utbetalt gevinsten din. Norske banker skal stoppe innsats og gevinst til og fra selskaper som ikke har tillatelse i Norge.

LES OGSÅ: Slik blir du lurt av ulovlige spillselskap.

Hvem som har tillatelse til å tilby pengespill i Norge er regulert i pengespilloven. Norsk Tipping og Stiftelsen Norsk Rikstoto har enerett til å tilby pengespill som krever særlig offentlig kontroll fordi de har høye premier, høy omsetning og høy risiko for å skape spilleproblemer.

De største pengespillaktørene med tillatelse i Norge 

Norsk Tipping er den største aktøren med en markedsandel i Norge på 78 prosent i 2023. De har enerett til å tilby flere pengespill. De tilbyr tallspill (lotto o.l.), sportsspill (odds og tipping), kasinospill, bingospill og underholdningsspill. 

Stiftelsen Norsk Rikstoto har en markedsandel på 8 prosent. De har enerett til å tilby spill på hester.  

Bingo med medhjelper arrangerer bingo i bingohaller og tilbyr databingo. Bingoaktørene har samlet en markedsandel på 8 prosent i 2023. Overskuddet går til forhåndsgodkjente organisasjoner, se mer om dette lenger nede på siden.

I tillegg har Pantelotteriet og Norsk Postkodelotteri tillatelse til pengespill med omsetning inntil 405 millioner kroner.  De har en markedsandel på 4 prosent.

Ansvarlige pengespill

Myndighetene har bestemt at norske spill som tilbys på nett må ha strenge krav til ansvarlighetsverktøy for å redusere faren for å få spilleproblem. Her er noen eksempler: 

  • Sette grenser for hvor mye du kan tape. 
  • Sette tidsgrenser for hvor lenge du kan spille. 
  • Ta en pause når du har spilt en time. 
  • Spilleren kan ekskludere seg fra spill i perioder, eller permanent. 
  • Maksimale tapsgrenser. 

Norsk Tipping har absolutte tapsgrenser. På de hurtige nettspillene er grensen satt til 5 000 kroner i måneden. De har også en maksimal tapsgrense på 20 000 kroner i måneden for alle spill. Det er mye penger å tape, men det er også et godt sikkerhetsnett for spillere som mister kontrollen.

I tillegg har Norsk Tipping strengere krav til tapsgrenser for yngre spillere:

  • 18-20 år: 2000 kroner i måneden.
  • 20-21 år: 3000 kroner i måneden (gjelder fra 1. februar 2025).
  • 22-24 år: 5000 kroner i måneden (gjelder fra 1. februar 2025).

De utenlandske ulovlige spillselskapene som tilbyr de samme spillene som Norsk Tipping, har ikke slike krav til ansvarlige spill. Det gjør at du kan tape store summer på kort tid. 

Andre organisasjoner som har tillatelse til å arrangere pengespill Norge 

Ikke-fortjenestebaserte organisasjoner kan søke Lotteritilsynet om å arrangere pengespill. Disse arrangerer som oftest bingo og store lotterier. 

Ikke-fortjenestebasert

Omgrepet «ikke-fortjenestebasert» betyr at aktiviteten ikke skal ha overskudd som formål, og at formålet ikke skal generere fortjeneste til de som driver aktiviteten. Overskuddet skal i sin helhet gå til den frivillige aktiviteten. 

Pengespill med omsetning over 200 000 kroner krever tillatelse fra Lotteritilsynet. Organisasjoner som er forhåndsgodkjent og ikke-fortjenestebaserte kan søke om tillatelse. Du kan søke i pengespillregisteret for å se hvilke organisasjoner som har tillatelse. 

Forhåndsgodkjente organisasjoner kan også få tillatelse til å arrangere bingospill. De kan kontakte en medhjelper og knytte seg til en bingohall eller arrangere bingo selv. Du kan søke i pengespillregisteret for å se hvilke medhjelpere i bingohaller som er godkjent. 

Medhjelper

Forhåndsgodkjente organisasjoner kan kontakte en medhjelper for å knytte til seg en bingohall. Medhjelperen arrangerer bingo for organisasjonene som har fått tillatelsen. Det er medhjelperen som koordinerer innsending av søknader om bingospill fra organisasjonene, og leverer regnskapsrapport til Lotteritilsynet. Medhjelper må være godkjent av Lotteritilsynet. Les mer om bingo med medhjelper.

Blodkreftforeningen og Gynkreftforeningen har tillatelse til å arrangere NM i turneringspoker.  Les mer om regler for poker i Norge. 

Norske skip i helårs rutetrafikk mellom norsk og utenlandsk havn, kan søke om å arrangere pengespill om bord. I dag har Color Line og Fjord Line tillatelse til å arrangere pengespill om bord på skip. Overskuddet fra spill på skip skal gå til forhåndsgodkjente, ikke-fortjenestebaserte organisasjoner. 

Pengespill som ikke krever tillatelse 

Pengespill med årlig omsetning under 200 000 kroner kan arrangeres av organisasjoner og privatpersoner uten å melde fra til Lotteritilsynet. Slike pengespill skal ikke gi fortjeneste til de som driver aktiviteten. Overskuddet skal i sin helhet gå til den frivillige aktiviteten.